AMB ELS PURINS FINS AL COLL …degut a la falta d’acció de l’administració davant l’excedent de purins

eixdelsporcsEl GDT davant la falta de resposta al nou excedent de purins provocat pel tancament de les plantes de cogeneració, comuniquem que: • Les plantes de cogeneració eren grans estufes que en realitat eren una estafa, ja que cremaven gas d’importació per produir electricitat i de passada assecar el purí. Des de l’entitat ja es va denunciar la evident irregularitat d’aquestes instal·lacions. La seva viabilitat econòmica depenia dels diners públics (subvencions a la cogeneració), utilitzats per rendibilitzar uns negocis privats: l’engreix industrial de porcs i les pròpies plantes. • Tanmateix des de l’administració es deia que havien de servir per minimitzar el problema de l’excedent de purí fins que es trobés una solució definitiva; aquesta solució màgica no s’ha  trobat. • Les propostes actuals de l’administració, consistents en “enginyoses” solucions tècniques, que en teoria haurien de reduir el contingut en nitrogen del purí, no seran en cap cas la solució al  problema de l’excedent de purí de la comarca d’Osona. • Mentre les basses de purí estan arribant al seu límit de capacitat, alguns afectats amenacen que aquesta situació els portarà a gestionar-lo de manera il·legal. • Tot i això, es segueixen ampliant noves granges intensives per part del sector porcí. I la planificació territorial dels nostres polítics s’enfoca a facilitar l’aigua i les comunicacions a les macrogranges. El GDT alerta que aquest model ramader: • Ha destruït els nostres aqüífers. • Ha agreujat problemes de salut pública. • Està reduint a l’anècdota la nostra pagesia. • Molt sovint crea llocs de treball on no es respecten els drets laborals dels seus treballadors. • Causa grans desequilibris socials als llocs de producció de la soja. • Es el causant de quantioses multes que estem pagant tots els ciutadans per incompliment de les directives europees de l’aigua. Per aquests motius des del GDT demanen a l’administració: • Que el sector porcí intensiu (no vinculat amb l’agricultura local) internalitzi els costos del tractament dels residus, igual com passa amb qualsevol altra indústria. • Que no vagi a parar ni un gram més de purí al terreny que no estigui controlat. • La reducció de la cabana porcina dels grans industrials del sector fins a nivells sostenibles. • Que tots els diners públics que es volen invertir en les portades d’aigües o manteniment de tecnologies caduques s’inverteixin en la reconversió del sector. • Que s’aposti per la pagesia lligada al territori i els productes de proximitat. • Que es dignifiquin les condicions dels treballadors de tota la cadena productiva i es respectin els seus drets. En definitiva MANIFESTEM que estem de purins fins al coll i que sobren porcs i falten pagesos. Grup de Defensa del Ter, a Vic el 30 de juliol del 2014

VEGEU EL PDF DE LA PRESENTACIÓ: quan qui contamina no paga

Esta entrada fue publicada en Purins y etiquetada , , , , . Guarda el enlace permanente.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *